Succes in Rás Na Mban!

Op de vroege dinsdag ochtend verzamelden Arenda, Fleur, Manon, Rixt, Wendy en verzorger Patrick op Schiphol, klaar om naar Ierland te vliegen. Wie had toen gedacht dat ze daar zo’n groot succes zouden behalen. In het achterhoofd speelde de belevenis van vorig jaar. Een zware etappekoers, kou en vooral heel veel regen. In Ierland regent het immers elke dag. De tassen vol met regenkleding en de fietsen waren al onderweg. Elske en Wieger waren een paar dagen eerder al begonnen aan de reis, zo konden alle suppen en de fietsen mee op de boot in plaats van het vliegtuig.

 

Dit jaar bleek alles anders. We hebben een zeldzaam droge week beleefd in Ierland. Er is zelfs een Iers hitterecord bereikt van maarliefst 27 graden. We hebben enorm genoten van de prachtige natuur. Met een tweede en een derde plek in de etappes, winst in de tijdrit, het winnen ban het bergklassement, het punten klassent, het ploegenklassement EN het eindklassement was het een week vol ongekend succes.

 

Stage 1 Kilkenny – Callan

Een relatief korte etappe met een aanloop en twee lokale rondjes door Callen. Onderweg was er 1 bergsprint. Wie deze sprint wist te winnen zou dus zeker zijn van 1 dag in de bergtrui, een mooie kans dus. Manon greep deze kans en wist de bergtrui te bemachtigen. Helaas waren Arenda en Fleur kort daarna betrokken bij een valpartij. In de finale zochten Manon, Wendy en Rixt elkaar goed op. Ze konden een goede lead out doen en Rixt sprintte naar een nette 4e plaats in deze etappe.

 

Stage 2 Kilkenny The Rower

Een etappe met onderweg drie bergsprints. De laatste van deze sprints lag op de finish, finish berg op dus. Bij elke sprints wist Manon punten te bemachtigen om de bergtrui steviger om haar schouders te krijgen. Na een pittige finale konden Manon en Rixt naar een 3e en 4e plek sprinten. Omdat de finish berg op lag werd hier ook de eerste slag in het klassement geslagen. Zo werd Rixt leider in het puntenklassement en het algemeen klassement. De finish lag niet ver van de uitvalsbasis dus konden de meiden op de fiets terug haar het huis.

 

Stage 3 Portlaoise – Mountrath

Vandaag was de dag met een lange klim van de eerste categorie. De klim lag precies in het midden van de route. Voor en na de klim zou het dus zo’n 50 kilometer ‘vlak’ zijn. De wedstrijd lag al vanaf het begin open en er werden veel aanvallen geplaatst. De meiden waren voorin alert mee aan het koersen en probeerden elke aanval mee te zitten. Op de klim werd er stevig door gereden. Manon was in staat de volle punten te pakken. Na de klim was het peloton in verschillende stukken gebroken. Na de lange afdaling was er een mooie groep vooruit waar Wendy, Rixt en Manon bij zaten. Helaas waren er meerdere ploegen die wachten op hun sprinters, dus is uiteindelijk alles weer samen gekomen.

 

Stage 4 Tramore – Tramore

De laatste langere etappe. Een nieuw parcours langs de kust, met onderweg nog drie bergsprints. Vandaag was ook de laatste dag om nog een grote slag in het klassement te staan. Rixt en Manon stonden beide nog bij de eerste zes in het klassement op nul seconde, en Wendy stond kort daarachter. Helaas raakten Arenda en Fleur al snel betrokken bij een valpartij waardoor zij de slag hebben gemist. Na de eerste beklimming ontstond er een mooie groep van zo’n 25 man waar Wendy, Rixt en Manon met zijn drieën bij zaten. Koerskapitein Wendy deed goed overleg met andere teams waardoor er al snel een goede samenwerking op gang kwam en de groep vooruit kon blijven. Diep in de finale deed Manon een sterke aanval, helaas mocht de aanval niet baten. Op de finish over de boulevard van Tramore kon Manon naar een 2e en Rixt naar een 4e plek sprinten. Dit bezorgde Rixt weer de leiding in het klassement. Na deze dag hebben de meiden nog een heerlijke duik in de zee genomen. Ook verzorger Patrick was zo gek om mee de zee in te gaan.

 

Stage 5 Kilkenny castle TT

Op de laatste dag, in een korte tijdrit van maar 2,5 km zou het klassement beslist gaan worden. Er valt veel te winnen of veel te verliezen in 2,5 km. Rixt mocht als leidster in het klassement starten in een mooi paars tijdritpak van de organisatie, hoe stoer is dat! En voor Manon was het weer een kans om het mooie NWVG tenue in de rood wit blauw kleuren te laten zien. Alle vijf de meiden hebben een super tijdrit gereden en zijn allemaal in de top 30 geëindigd. Dat zijn hele goede zaken voor het ploegenklassement. Met de winst van Manon in de tijdrit werd zij de nieuwe leidster in het algemeen klassement! Om met Rixt haar woorden te spreken was ze blij dat deze binnen de ploeg bleef. Zelf reed rixt naar een verdienstelijke 7e plek.  

 

Stage 6 Kilkenny Castle crit race

De allerlaatste etappe van de Ras na mBan! Een criterium van een uur plus vijf rondes. Er was één duidelijk doel en dat was de trui verdedigen. Het team werkte goed samen en alle meiden hebben super goed werk verricht. Rixt sprintte een mooie 5e plek en heeft daarmee ook de puntentrui binnengehaald.

Veel tijd om alle overwinningen te vieren was er niet, want er was een vlucht te halen. Maar wat is er nou leuker om met pizza op schoot, luidkeels zingend op de muziek van DJ Fleur terug in de bus naar het vliegveld te rijden?! 

©Lorraine O’Sullivan

hoofdsponsoren

subsponsoren

subsponsoren