Rás na mBan

Afgelopen week stonden Wendy, Manon, Rixt, Lisa en Nienke aan de start van de Ierse etappekoers Rás na mbam. Voor Lisa en Nienke was dit hun eerste meerdaagse wedstrijd. De weersvoorspellingen waren niet geweldig in de Ierse stad Kilkenny.  De eerste dag was een relatief vlakke etappe met onderweg 1 klim van de 3e categorie en een finale die een beetje omhoog liep. Na een droge start kwam de regen al vrij snel uit de lucht vallen en werd het een natte dag op de fiets. Het leek alsof het hele peloton wilde sprinten voor de enige bergpunten, want er werd aardig doorgereden omhoog. In de finale reed Rixt naar een 14e plek toe en de rest finishte ook in het peloton.

De tweede dag was er een heuvelachtige aanloop met aan het eind nog een paar klimmen waar punten te verdienen waren. De finish was bergop met een stuk van 17% erin. Het beloofde een pittige etappe te worden. De regen kwam vanaf de start met bakken uit de lucht en samen met de smalle wegen was het opletten in het peloton. Er vielen een aantal gaten in het peloton, maar Manon en Rixt wisten zich goed te handhaven en zijn in de tweede groep binnen gekomen. Wendy en Nienke zaten in groep achter het peloton en ook Lisa reed goed en heeft de finish gehaald. Allemaal snel droge kleren aan, in de auto en terug naar het hostel om weer uit te rusten voor de derde dag. Hiervoor moesten we een stuk rijden naar het noorden, Portlaise. Dit schijnt een prachtige omgeving te zijn, maar door het slechte weer was hier helaas niet veel van te zien. Er was een relatief vlakke aanloop tot 30km voor het eind. Vanaf toen ging het los. Er stonden 2 lange klimmen op ons te wachten. De eerste was 8km lang waarin het steeds mistiger werd richting de top, totdat je bijna niets meer zag. Manon, Rixt en Wendy wisten zich goed te handhaven bergop in de eerste groep. Op de tweede klim ontstonden er wat gaten in het peloton. Nienke en Lisa moesten het peloton laten gaan en hebben op hun eigen tempo de etappe uitgereden.

Tijdens de vierde etappe was het dan eindelijk droog in Kilkenny en dat was te merken aan het peloton. Vanaf de start werd er direct gedemarreerd en was het volle bak koers. De NWVG was zelf ook actief door bij verschillende ontsnappingspogingen te zitten. Het plaatselijke rondje, met klim, zorgde ervoor dat alles weer bij elkaar kwam en ook weer uit elkaar gereden werd. Manon kon zich handhaven in de eerste groep, Wendy en Rixt finishten in de tweede groep. Iedereen was moegestreden, maar er stond nog één dag op ons te wachten. Deze begon met een tijdrit van 2,5km in het centrum van Kilkenny waar iedereen in de regen een rondje om het kasteel heen mocht rijden. ’s Middags werd er een criterium gereden wat door de vele putdeksels en gladde wegen erg opletten was. Na veel valpartijen kozen Nienke, Lisa en Wendy eieren voor hun geld en kwamen in groepjes achter het peloton. Rixt en Manon hebben het criterium uitgereden in het peloton.

Al met al was het, ondanks de vele regen, een hele mooie en gezellige week. Iedereen is gefinisht zonder kleerscheuren en we hebben allemaal veel geleerd!

Elske en Wieger bedankt voor de goede zorgen afgelopen week! Dankzij jullie stonden we elke dag weer fris aan de start van de etappe!

Op naar het NCK op 2 oktober in Dronten.

Voor meer foto’s kun je een kijkje nemen op onze instagram, @NWVGUplus

Voor de racevlog van Lisa kun je hier kijken https://www.youtube.com/watch?v=YYIt9YFGRVQ 

hoofdsponsoren

subsponsoren

subsponsoren