EPZ omloop van Borsele

Na de tijdrit op vrijdag in barre omstandigheden, reden de meiden op zaterdag 22 april de wegrit van de EPZ Omloop Borsele. Hier stonden dezelfde meiden aan de start die de tijdrit reden, Iris, Fleur en Wendy, en ze werden versterkt door Arenda, Rixt en Lisa.

De wind die de meiden tijdens de tijdrit moesten doorstaan, was zaterdag gaan liggen. ‘Fijn toch?’ Zouden de meesten zeggen maar dat maakte de koers juist een grote chaos. De wegen van de EPZ Omloop Borsele staan erom bekend dat ze vrij smal zijn, zonder wind blijft het bij elkaar en moeten de meiden zich weten te handhaven in een peloton van 120 dames over de smalle wegen. De regen maakte het nog vervelender…

De eerste paar kilometers van de koers was de weg nog breed zat maar hier was het al een wedstrijd ‘Wie is het brutaalst?’. Rixt en Lisa konden redelijk naar voren komen maar toen het peloton de dijkjes opdraaide kwamen ze niet verder van voren. Al vrij vlot in de koers reed iemand Rixt in haar voorwiel en maakte Rixt een salto waarna ze in de berm belandde. Na een fietswissel reed ze weer terug maar de pijn aan haar hoofd maakte dat ze besloot te stoppen.

Later in de koers konden Fleur en Arenda wat dichter bij Lisa komen en zo hielpen ze elkaar wat. Wendy en Iris vonden het maar gevaarlijk en hielden samen achterin het peloton een oogje in het zeil, groot gelijk! Niet veel later reed Fleur lek… Een wielwissel verder reed ze heel knap terug naar het peloton waar ze weer naar Arenda en Lisa schoof. Valpartij na valpartij werd het de koers uitrijden en overeind blijven. Helaas lukte dat niet iedereen. Op de rondes van 24 km kon Fleur het asfalt van dichtbij bekijken… Fleur, geschaafd en beurs, zag dat haar fiets er wat minder goed vanaf was gekomen, schade aan het carbon… Na 100 km moest ze dan ook de koers verlaten.

Voor de overige 4 dames bleef het aftellen tot de meet waarbij ze zich goed moesten focussen om op tijd te kunnen reageren als er was gebeurde. Op 2 kilometer voor de meet ging het mis, een heftige val van een aantal dames waardoor de hele weg over de breedte was bezaaid met rensters. Arenda viel helaas, de schade viel gelukkig mee maar een goede uitslag was wel verder weg dan eerst. Iris had een paar engeltjes op haar schouders en kon elke keer net om de bult met gevallen dames heen sturen, pff wat een geluk! Wendy en Lisa moesten flink was manoeuvres uit de kast halen om overeind te blijven. Wendy gebruikte haar cross skills en werd gered door een paaltje in de berm. Lisa maakte een soort spagaat met haar fiets nog aan haar voeten vast en kwam tot stilstand tegen een andere renster. Beide meiden pakten snel hun fiets weer op en reden zo samen met Iris, die inmiddels om de bult meiden heen was gereden, zo ver mogelijk terug naar voren.

De groep die ging sprinten om het podium was al gevlogen maar de tweede groep was inzicht en Wendy en Lisa konden nog voorin mee sprinten. Helaas zaten ze daar de chaos allebei aan een andere kant en konden ze elkaar niet helpen. De meiden konden nog redelijk netjes naar een 34e en 36e plek sprinten.

Vol adrenaline en helemaal hieper spraken de dames na afloop over de koers en wat er allemaal wel niet was gebeurd. Het is een koers die we niet zomaar vergeten, niet omdat het een leuke was maar meer door het gevaar en wat ons allemaal is overkomen. Deze komt best ver bovenaan in de lijst met ‘gekke koersen’ als je het ons vraagt!

De meiden maken zich nu klaar voor een meerdaagse koers in Tsjechië. Iris, Fleur, Wendy en Rixt gaan hier laten zien wat ze in huis hebben! De overige meiden zullen onze roze pakjes laten zien tijdens de koningsronde van Almelo!

hoofdsponsoren

subsponsoren

subsponsoren