zondag, 31 oktober 2021 19:21

NK Wielrennen op de VAM-berg

Fleur strijdend op de beklimming van de VAM Fleur strijdend op de beklimming van de VAM Gert-Jan Warrink

De allerlaatste van dit seizoen en wat voor een! De strijd om het rood/wit/blauwe truitje voor de Elite zonder contract. De weersomstandigheden gaven een extra dimensie aan deze titelstrijd, het gure herfstweer was een extra obstakel naast het bedwingen van de VAM-berg. 

Vanwege het gure en koude herfstweer besloot de organisatie de tweede beklimming van de VAM-berg uit het parcours te halen. Dit betekende dat de dames “maar” 15 maal de VAM-berg inclusief de kasseien mochten beklimmen.

Nadat het NK meerdere keren verplaatst was, het cross-seizoen al begonnen is stonden Fleur en Rixt aan de start van het NK. Beide waren ze gebrand om het seizoen met een mooi resultaat af te sluiten. Van voren zitten was het bericht voor de start, op de venijnige klim van de VAM kon er van alles gebeuren. De rest van de ronde was niet heel breed en ook de wind was aanwezig.

Om 15.00 klonk het startschot en was de strijd begonnen. Beide dames zaten goed van voren tijdens de eerste ronde en het tempo zat er meteen goed in. Helaas begon de pech voor Fleur al na de eerste beklimming van de VAM. In de afdaling weigerde de shifter van Fleur haar fiets, waardoor ze noodgedwongen de rest van de koers op haar binnenblad moest rijden! Dankbaar was ze haar cadans-trainingen, maar voorin meerijden was hierdoor onmogelijk. Het opvangen van tempowisselingen zonder een fatsoenlijke versnelling was een helse uitdaging.

Rixt wist zich goed staande te houden voorin het peloton en zat elke keer alert van voren op de klim. Half-koers besloot Anneke Dijkstra solo dat het tijd was en reed rondenlang alleen aan kop. Op de laatste beklimming werd ze bijgehaald door het jagende peloton. Rixt zat nog steeds goed van voren, wat zat er nog in de benen! Op het asfalt kon ze nog goed mee met de eersten, maar de kasseien vielen zwaar. Met een mooie 8ste plaats mag ze tevreden zijn. Fleur gaf niet op, ronde na ronde bleef ze rijden en doorgaan. Gefrustreerd en teleurgesteld kwam ze als 34ste over de streep. Wat was er mogelijk geweest zonder pech?

Het seizoen is nu echt ten einde! Ondanks dat vele koersen niet doorgingen hebben we toch een aantal mooie koersen kunnen rijden. We willen graag iedereen bedanken voor de support afgelopen seizoen. De begeleiding die altijd voor ons klaar stond voor/tijdens en na de koers!