zondag, 24 oktober 2021 17:19

Natte en stormachtige Drentse 8 van Westerveld

Foto gemaakt door Gert- jan Warrink Foto gemaakt door Gert- jan Warrink

Op vrijdag 22 oktober stond de Drentse 8 van Westerveld op het programma voor de dames van de NWVG - uplus. Aan het vertrek namens het team Fleur, Yvet, Rixt en Wendy. De Drentse 8 van Westerveld staat bekend als voorjaarsklassieker waarbij er nooit veel rensters de finish halen. Vanuit het vertrek in Dwingeloo wordt er al slingerend een weg gebaand door het drenste land, waar onder andere klinkerwegen en kasseistroken worden aangedaan. De dames moesten 3 grote omlopen afwerken, om vervolgens nog 3 finale rondjes van 7km te rijden. Vanuit de prachtige uitbalbasis, bij Marieke thuis, werd het strijdplan om deze 136km te voltooien uitvoerig besproken. van voren koersen was het devies aangezien er een stevige windkracht 5 stond en regelmatig regen was voorspeld. 

Om 12.30 klonk het startschot en gingen de meiden van start, eerst een neutralisatie van zon 1,3 kilometer daarna was het koers richting Diever. Daar kregen de meiden meteen een fikse regenbui over zich heen en draaiden ze naar links waar de wind van rechts kwam. Hier ontstond dan ook meteen de kopgroep van 13 meiden die de hele wedstrijd weg bleef. Na het draaien en keren in de eerste ronde zat Rixt in de 3de waaier, met Wendy en Fleur net daarachter tussen de auto's. Yvet moest helaas de strijdbijl na de eerste ronde begraven. Net na het over de finish gaan sluiten Wendy en Fleur aan bij de 3de waaier. Na de eerste ronde waren er nog zon 60 rensters in koers, oftewel het was een slagveld. 

In de daarop volgende ronde bleven de verschillen redelijk stabiel. Echter vond de jury de achterstand van groep 3 wat op dat moment 4.30 was te groot en besloot de dames uit koers te halen. Hierdoor bleven er nog 29 rensters over. De meiden vonden het erg jammer dat ze uit koers werden gehaald maar kijken met een tevreden blik vooruit naar het nk op de vamberg.