vrijdag, 12 juli 2019 14:31

Etappe 2 – na regen…komt nog meer regen

De verzorging is er klaar voor! De verzorging is er klaar voor! Inge Schoonewille

In alle vroegte ging de wekker voor Etappe 2 van de Tour de Feminin. Met start en finish in Jirikov was een parcours over 104.2 km uitgezet. Naast de beklimmingen die vandaag getrotseerd moesten worden, was eigenlijk de regen en daarmee het gladde wegdek, de grootste uitdaging.

Om klokslag 10uur werden we ‘weggeschoten’. Dat na 3 km de eerste bergsprint al lag, was door niemand van ons uitgekozen. Er werd vanaf de start aanvallend gereden, want na de eerste bergsprint liep de klim, met iets op-en-af, nog zo’n 10 km door. Door de regen die non-stop op het wegdek viel, waren de wegen spekglad. Dit resulteerde in de eerste 10 km al in vele valpartijen. Daar waar Nynke als een raket naar beneden spurt, regen of geen regen, hadden Wendy en Anne Marijn moeite met ontspannen op de fiets zitten. Ondertussen stoof Rixt bergop vele rensters voorbij en gaf zij in de afdaling weer wat toe. Yvet als dappere strijder moest helaas vervroegd de koers verlaten met een lekke band welke niet meer vervangen kon worden. Bij Wendy ging na een kilometer of 20 de knop om waardoor zij sterk meereed in het peloton. “Ik vond de Vapenka vandaag eigenlijk ook best wel heel leuk!”, glunderde een tevreden Wendy na afloop. Dat spoorwegovergangen ook extra glad, en daarmee gevaarlijk, worden met regen ondervond Nynke vandaag helaas. Zij maakte een beste smakkerd op de treinrails en kwam daardoor blauw verkleurd over de streep. Ondertussen stoempte Rixt mooi door in haar groepje en Nynke gaf weer alles om sterk terug te komen. Anne Marijn vond een fietsmaatje die ook niet zo van het afdalen in de regen was en was, bleek na afloop, onderwerp van gesprek over de walky-talky lijn die reeds gelegd was tussen de Nederlandse ploegleiders. Normaal heb je bij afzien het ‘schuim om de bek’, maar iets achtergebleven wasmiddel zorgde bij Anne Marijn voor schuim op de billen. “Dat moet wel Ariël wasmiddel geweest zijn”, verkondigde Elske na afloop van de koers. Hierop ontstond een levendige discussie tussen drie ploegleiders met welke wasmiddel eigenlijk gewassen wordt, zowel thuis als in de koers.

En zo waren we met vijf rensters gestart en bleven er na afloop vier over in de koers waarbij Wendy sterk geklasseerd in het peloton. Op naar morgen. Dan staat een dubbelprogramma op ons te wachten. In de ochtend een tijdrit over 14.2 km en in de middag een etappe over 71.2 km. En wederom, regen.