donderdag, 11 juli 2019 18:19

Etappe 1 – Tour de Feminin

Teampresentatie Etappe 1 Teampresentatie Etappe 1 Inge Schoonewille

Met vijf rensters en vier begeleiders zijn we afgereisd naar Tsjechië voor de Tour de Feminin. Deze etappekoers gaat over een totale afstand van 330km met de nodige hoogtemeters, verdeeld over vijf etappes in vier dagen. Vandaag was Etappe 1.

Onze standplaats dit jaar is Varnsdorf. Met het team slapen we in een Tsjechische Hoogeschool, de scholieren hebben vakantie dus de wielrensters kunnen hier bivakkeren. Het is een beetje terug in de tijd, maar het voldoet; er zijn bedden, douches, wc’s, keukentje en een eetzaal. Na een lange nacht slapen zaten we op tijd in de ontbijtzaal voor een Tsjechisch ontbijt; dat betekende dat de vele zoutkorrels eerst van het broodje werden afgeschraapt waarna het rijkelijk belegd kon worden.

Met de auto volgeladen met fietsen op het dak vertrokken we naar Krasna Lipa voor de start van Etappe 1. Over een afstand van 119.4 km moesten 1500 hoogtemeters overwonnen worden. Geneutraliseerd vertrekken kennen ze hier niet en vlak bestaat in deze omgeving ook niet. Dat betekende dus dat vanaf het begin de benen aan het werk mochten, het hart sneller moest pompen en de ademhaling meer piepen en hijgen was dan een rustig ritme. De eerste echte beproeving lag op 14 km, daar begon de eerste klim over 4 km. Dit veroorzaakte al de nodige pijn in de kuiten en bovenbenen en de eerste gaatjes werden geslagen. Gaten die later weer deels gedicht konden worden omdat het peloton netjes stopte voor één van de vele vele spoorwegovergangen. De spoorwegovergangen wisselden zich af met prachtige uitzichten, vergezichten, pijnlijke klimmetjes, snelle afdalingen en de nodige hobbels en bobbels van wegwerkzaamheden. Het was een must om je stuur goed vast te houden. Tussensprints werden afgewisseld met bergsprints waarbij het tempo weer flink werd opgeschroefd. En de hoop dat het tussendoor wat stil zou vallen was snel vervlogen, de koers verliep sneller dan het snelste schema. Met een lange afdaling werd de 119km van vandaag afgesloten. Het peloton vloog door de laatste bochten van Varnsdorf heen om daar de verlossende roze finishboog te zien liggen. Rixt en Wendy zaten tot aan deze roze boog netjes in het peloton, Nynke volgde daarachter in een groep van 15 rensters waarna Anne Marijn met 7 anderen de finish passeerde. Yvet, onze doorzetter, volbracht ook de eerste etappe, niet opgegeven maar gewoon doortrappen!

Morgen mogen we in alle vroegte van start, om 10uur vertrekt het peloton vanuit Jirikov voor een etappe over 104,2km waarbij meerdere malen de beruchte Vapenka bedongen mag worden!