maandag, 01 juli 2019 17:10

Verhitte strijd in Ede tijdens het NK

Team klaar voor de strijd! Team klaar voor de strijd! Gert-jan Warrink

Daar waar een ieder nog aan het nagenieten was van het succes van woensdag op het NK tijdrijden van Manon, was het afgelopen zaterdag tijd voor de wegwedstrijd. Onder tropische temperaturen, zoals de speaker ook bevestigde ‘de temperaturen tijdens dit Nederlands Kampioenschap zijn hoger dan tijdens het Braziliaans Kampioenschap van vandaag’, was een koers over 125.2km uitgezet door en om Ede.

Onder luide aanmoedigingen van sponsoren, beppes, vriendjes, verzorgers en teamgenoten mochten Anne Marijn, Wendy, Nynke, Rixt, Paulien, Manon (en een beetje Anouska) namens ons team de strijd aan tegen de Nederlandse wielertop én de hitte. Voor de start werd de schaduw opgezocht want het kwik steeg alsmaar verder de 30 in. Gelukkig werden we door maar liefst 5 verzorgers verzorgd tijdens de race om ons te voorzien van genoeg bidons, dank hiervoor!

De koers voerde vanuit Ede richting Bennekom, naar Wageningen via de Geertjesweg en de Hartsenseweg weer richting Ede. Deze ronde van 25.2km moest 5 keer verreden worden. Vlak, rotonden, breed, wegversmalling, middengeleider, vals plat, smal, schaduw, bloedhete bocht, nog meer rotonden en middengeleiders wisselden elkaar af. De eerste helft van de koers verliep relatief rustig, een sterke kopgroep werd in deze fase gevormd. Ondanks deze rust zorgde de warmte ervoor dat de benen van sommigen niet makkelijk ronddraaiden. Bij Rixt, Manon en Nynke maakte onder andere deze hitte dat zij helaas eerder de koers moesten verlaten. Op dat moment brak de koers ook open. Parkhotel vormde een TGV op kop van het peloton op jacht naar de kopgroep. Hierdoor ging aan de achterzijde de figuurlijke deur open. Druppelsgewijs moesten renners achteraan lossen, richting de finish werd het tempo alsmaar opgeschroefd. Wendy, Paulien en Anne Marijn bleven goed tussen de rensters zitten en konden tot vlak voor de finish het tempo goed volgen. Nog een ferme eindsprint omhoog en daar was de verlossende finish. Opgewacht door het verzorgingsteam stortte de drie dapper gefinishte rensters zich op de grond, op zoek naar verkoeling en drinken. Na deze verhitte strijd was het tijd om af te koelen onder de brandweerslang (lees; er kon gedoucht worden bij de brandweerkazerne).

Na deze succesvolle NK week was het tijd voor een pizza-arrangement in Ede. Hongerig en dorstige wielrenners, verzorgers en begeleiding konden zich daar storten op oneindig veel pizzapunten. Dank team en sponsoren voor de mooie NK dagen!