woensdag, 19 juni 2019 11:55

We love gravel!

Regen en tijdrijden = was Regen en tijdrijden = was Inge Schoonewille

Afgelopen weekend was daar eindelijk de eerste wedstrijd in het kader van de Clubcompetitie voor Vrouwen. Zaterdagochtend eerst een ploegentijdrit, in de avond een criterium en op zondag de klassieker.

De weersvoorspelling zagen er voor de zaterdagochtend niet best uit, we moesten dan ook starten in de regen. Om 11:24 gingen we met z’n tienen van start over een rit van 20km. Het parcours voerde over fietspaden, klinkers en gladde asfaltwegen slingerend door de Onlanden en tussen het hoge riet door. Het eerste deel verliep goed, waarna we vele uitwijkmanoeuvres moesten toepassen bij het inhalen van achterblijvers van andere ploegen. Na al dit oponthoud konden we op het einde ons treintje nog op gang trekken en finishten wij als 8e ploeg.

Na de ploegentijdrit werden we warm ontvangen door familie Bathoorn. Een verfrissende douche werd gevolgd door een door Elske reeds klaargemaakte pastamaaltijd. Als ontspanning volgden we vervolgens als echte voetbalfans de wedstrijd van Nederland-Kameroen op het WK. Richting de klok van 18uur was het weer omkleden om ons klaar te maken voor het criterium. Over een afstand van 40km werd er geracet door de straten van Roden. Door de hoge snelheden en het grote peloton was het af en toe billenknijpen en helaas veroorzaakte de wedstrijdspanning ook een nare valpartij, voor ons team gelukkig zonder erge kleerscheuren. Onze rensters met lef zaten hierbij goed voorin, de rest was blij heelhuids over de finish te zijn gekomen.

Op zondag was het dan tijd voor de klassieker. Om 8.00 werd er verzameld bij de familie Bathoorn, waar we weer gastvrij werden ontvangen!  Het parcours was vernieuwd dit jaar, vele smalle wegen en 2 onverharde stroken. Het startschot werd gelost om 9.30, waarna het peloton in gang gezet werd na een korte neutralisatie. Vroeg in de koers was het dringen want iedereen wilde vooraan zitten op de eerste gravelstrook. Deze strook zorgde dan ook gelijk voor de eerste schifting in het peloton. De eerste groep werd vertegenwoordigd door Paulien en Wendy. Rixt en Nynke wisten nog voor de tweede strook aan te sluiten. Daarachter volgenden kleine groepjes die later samen kwamen. Na de tweede gravelstrook, die een stuk langer was dan de eerste, werd de eerste groep weer verder uitgedund. Paulien, Rixt en Wendy zaten in de eerste groep. Nynke, Chantal, Elles en Anne Marijn en Manon in de grote groep erachter. Aniek en Yvet verloren helaas de aansluiting na de gravelstroken. Ook Manon had moeite met het tempo op de gravelstroken. Ondertussen hadden Paulien, Rixt en Wendy elkaar goed voorin gevonden en sprong Rixt op het juiste moment mee met de beslissende kopgroep van 6. De dames in de tweede groep werd verteld dat ze op de streep na 84km mochten afsprinten, maar omdat het tempo daardoor weer omhoog ging besloot de jury dat ze toch mochten doorrijden. In de kopgroep werd er afgezien door Rixt, die in de sprint de benen niet meer had en daardoor finishte op een mooie 6de plek! Daarachter sprinten Paulien en Wendy respectievelijk naar plek 14 en 17.

Helaas was de laatste gravelstrook er net eentje teveel voor Elles, maar ondanks dat ze de laatste 16km uit koers werd gehaald heeft ze zichzelf hierbij overtroffen! Compleet leeggereden kwam ook Chantal over de streep, die flink de balen had nadat ze toch nog een ronde door moest. De tactiek van de dames om dan maar een sprinttrein op te zetten werd beloond met een bonusronde van 42km. Anne Marijn en Nynke wisten ook mooi in deze 2de groep te finishen. Al met al zorgde het vernieuwde parcours voor een mooie koers. 

Dit weekend was de eerste wedstrijd van de clubcompetitie waar we met deze mooie prestaties een 4de plek hebben behaald in het ploegenklassement. Rixt eindigde op plek 13 in het individuele klassement, Paulien op plek 23 en Wendy op plek 26!