Arenda sprint naar een 4e plek in Rund um Steinfurt

Afgelopen weekend waren er geen wedstrijden in Nederland, daarom vertrokken wij met 7 rensters (Fleur, Lisa, Wendy, Norah, Arenda, Elles en Tjitske) naar onze oosterburen voor een koers. De wedstrijd maakte deel uit van de Bundesliga, een competitie met eendaagse wedstrijden in Duitsland met een mooi deelnemersveld van 122 rensters. 

De koers startte al om 09:00, dus uitslapen en rustig wakker worden zat er niet in. Aanvallend van voren zitten en elkaar opzoeken in koers om zo echt als team te rijden, zijn punten waar wij als team steeds meer in groeien. Van tevoren hadden we met elkaar dan ook een goed koersplan afgesproken.

De wedstrijd bestond uit 9 rondes van 9,4km. Uitkomend op een totale afstand van 84,6km. In elke ronde zat een klimmetje van zo’n 700 meter á 5%. Ook de finishstraat liep valsplat omhoog.

Er stonden een aantal continentale ploegen aan de start, dus de eerste twee rondes was het voor ons even afwachten om te kijken op welke manier er gekoerst zou worden. Het tempo in de koers lag gelijk hoog, maar de meiden wisten zich goed van voren te handhaven. Op het klimmetje werd er meerdere rondes hard doorgetrokken, omdat hier een bergsprint was en dus een bergtrui te verdienen was. 

Voor Tjitske was het haar eerste wedstrijd weer na haar schaatsseizoen. Na een aantal rondes kon zij helaas het hoge tempo niet meer volgen. Ook Lisa en Elles konden aan het eind van de koers de tempo versnellingen op de klim niet meer aan. 

Ondertussen werden er in het laatste uur van de wedstrijd veel demarrages gepleegd. Wendy, Fleur, Norah en Arenda konden zich goed staande houden en zorgden ervoor dat er telkens iemand meezat in de ontsnapping. Helaas werd er telkens de benen stilgehouden in de kopgroepen die ontstonden, waardoor ze zich klaarmaakte voor een massasprint met een overgebleven peloton van 61 rensters.

De finishstraat liep valsplat omhoog en was ongeveer 300 meter lang, voor de bocht naar de finish liep het nog zo’n 2 kilometer naar beneden. Positionering was dus cruciaal, gezien het tempo heel hoog lag en na de bocht je niet veel plaatsen meer goed kon maken. Arenda en Wendy kregen het voor elkaar om zich in dit geweld te mengen en konden zo naar een 4de en 7de plek sprinten. Ook Fleur en Norah finishte netjes in het peloton op een 31ste en 50ste plek. Lisa (68ste) en Elles (101ste) wisten de koers nog mooi uit te rijden in een groepje achter het peloton.

De meiden kijken zeer tevreden terug op deze wedstrijd. Er werd attent van voren gekoerst en konden dan ook concluderen dat er sterk als team samen gekoerst is met twee mooie top 10 plaatsen als beloning!

© Dominic Reichert