dinsdag, 28 februari 2017 14:38

Healthy Ageing Tour

Een interview met: Thijs Rondhuis, koersdirecteur Healthy Ageing Tour

Thijs Rondhuis zit vanaf begin af aan in de organisatie van de Energiewacht Tour, de etappekoers in het noorden van ons land. Sinds dit jaar heeft de koers een nieuwe sponsor en is in ieder geval voor drie jaar omgedoopt tot Healthy Ageing Tour. Hij vertelt over het ontstaan van de wedstrijd, de nieuwe sponsor én de evenementen die rondom de wedstrijd worden georganiseerd.

Hoe is de wedstrijd ontstaan?
“De huidige Healthy Ageing Tour is in 2004 ontstaan als eendaagse wedstrijd, de Omloop door Middag-Humsterland. We hebben die wedstrijd zeven keer georganiseerd, maar dat werd elk jaar moeilijker. Ondanks dat de wedstrijd deel uitmaakte van de topcompetitie, was het moeilijk om toprensters aan de start te krijgen en ook de sponsoring werd steeds lastiger. We stonden toen voor de keuze: stoppen of juist een tandje bijschakelen. Etappekoersen in het voorjaar waren er niet voor dames en dus besloten we voor de tweede optie: een tandje erbij. Door de wedstrijd groter te maken, was het bovendien makkelijker om sponsoren te vinden. Zo werd in 2011 de eerste editie van de Energiewacht Tour verreden. Sinds dit jaar gaat de wedstrijd verder onder de naam Healthy Ageing Tour, met een nieuwe hoofdsponsor.”

Op welke manier ben je bij de organisatie ervan betrokken?
“Sinds 2000 ben ik als ploegleider betrokken bij de NWVG. Sindsdien ben ik met een vaste groep mensen betrokken bij de organisatie van veel wedstrijden. De NWVG was ook organisator van de Ronde van Groningen en de Omloop door Middag-Humsterland. Maar op een gegeven moment werd de wedstrijd te groot en werden de risico’s daarmee voor de NWVG te hoog. We hebben de organisatie ervan toen ondergebracht in Courage Events, waarmee we ook de Olympia’s Tour en Ladies Tour organiseren. Maar de groep mensen die de Healthy Ageing Tour organiseert, is nog grotendeels hetzelfde als in 2000.”

Maar nu dus met een nieuwe sponsor…
“Ja, begin vorig jaar gaf Energiewacht al aan te stoppen als hoofdsponsor. We hebben lang gezocht naar een nieuwe sponsor. Via Edwin Postma van Pagedal hebben we uiteindelijk Harrie Scholte benaderd, directievoorzitter van de Rabobank Zuid- en Oost-Groningen. Ze vonden het allebei erg jammer als deze mooie etappewedstrijd door de regio zou verdwijnen en dus bedacht Harrie Scholte een plan. Healthy Ageing is één van de vier pijlers van de toekomstvisie Perspectief Groningen 2025 . Door de wedstrijd onder de naam Healthy Ageing Tour te laten plaatsvinden en voor de organisatie samenwerking te zoeken met het Healthy Ageing Network Northern Netherlands, werd het mogelijk verschillende zaken te combineren.”

Op welke manier komt de samenwerking met HANNN tot uiting?
“De HANNN organiseert rondom de Healthy Ageing Tour allerlei randactiviteiten. Ze willen Noord-Nederland gezonder maken. We gaan met een karavaan langs de verschillende startplaatsen waarmee ze een impuls willen geven aan de gezondheid van alle generaties. Zo is er het project ‘Van bidon tot broodtrommel’. Scholen in de deelnemende gemeenten worden bezocht door een diëtiste die de klassen voorlichting geeft over voeding die helpt bij het behalen van topprestaties. En op het schoolplein wordt een fietsparcours uitgezet waar de leerlingen hun fietsskills kunnen tonen. Ook gaan we de start- en finishzones rookvrij maken door rokers in de etappeplaatsen hulp en informatie aan te bieden. Dat zijn slechts enkele voorbeelden van de randactiviteiten die HANNN organiseert.”

Heb je naast het organiseren van fietswedstrijden, zelf ook iets met fietsen?
“Ik heb zelf zeven jaar wedstrijden gefietst, tot en met de junioren. Daarnaast ben ik 15 jaar ploegleider geweest, onder meer van de NWVG- mannen. Dat doe ik nu niet meer, al vind ik het nog altijd wel leuk om renners hier en daar te adviseren. En fietsen doe ik alleen nog recreatief.”

Waarom heb je besloten ons te sponsoren?
“Door de binding die ik heb met de NWVG. Daarnaast vind ik het gewoon leuk om te sponsoren en staat de naam Healthy Ageing Tour op een mooie plek op jullie tenue.”

Heb je ook verwachtingen van onze ploeg tijdens de Healthy Ageing Tour?
“Nee, ik verwacht dat jullie plezier hebben en op je eigen niveau presteren. Binnen een club zijn er altijd niveauverschillen, maar iedereen kan op zijn of haar niveau het beste uit zichzelf halen. Daarvoor hoef je echt niet naar topploegen toe of Noord-Nederland uit. Ik vind het juist mooi als er een brede basis ontstaat in de eigen regio. Dat bereik je door samen te trainen, samen te fietsen en samen wedstrijden te rijden. Met plezier. Want van plezier ga je hard fietsen.”

Wat is je mooiste sportmoment?
“Dat Frank Luikens van de NWVG in 2003 de Ronde van Groningen won, terwijl we in dat jaar niet eens een hoofdsponsor hadden. Daarnaast vond ik het mooi hoe Adrie Visser eens de Ronde van Drenthe won. Ze zat in een kopgroep waarin ze de minste was, maar ze won toch.”